Hoe jij meer kunt studeren in minder tijd

HBO- en WO-studenten zouden 32 tot 44 uur per week (!) aan studeren spenderen, volgens Studentenmonitor. Dat is erg veel tijd. Wat als ik je vertel dat je meer kunt studeren in minder tijd? Dat zou waanzinnig zijn, of niet? Er blijkt een methode te zijn om dit te kunnen realiseren. Ik zal je vertellen hoe deze methode in elkaar zit. 

We gaan even terug in de tijd. Pareto, een Italiaanse econoom, leefde in het begin van de 20e eeuw. Pareto ontdekte dat 80% van effecten veroorzaakt werd door maar 20% van de oorzaken. In andere woorden: 80% van jouw studieresultaten komt van de 20% moeite die jij in het studeren stopt.

Dit betekent dat je geen uren aan jouw huiswerk moet spenderen, maar je moet focussen op hoe je het meest productief kan zijn als jij daadwerkelijk aan het studeren bent. Op deze manier zul je iedere taak beter doen in minder tijd. Maar hoe maximaliseer je jouw productiviteit?


Pauzes
Je zult wel denken: moet ik pauzes nemen tijdens het studeren? Het gaat er toch juist om dat je zoveel mogelijk studeert? Ja. Ja je moet pauzes nemen.

– Zet een wekker die af gaat na 25 minuten
– Neem een korte pauze van 5 – 10 minuten
– Zet weer een wekker die af gaat na 25 minuten
– Neem een lange pauze van 20 – 30 minuten nadat je klaar bent met jouw taak

 

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat jouw concentratieboog als volwassene niet langer is dan 25 minuten. Werk in die 25 minuten zo productief mogelijk. Dit betekent zo weinig mogelijk afleidingen.

Wil jij weten hoe wat je het beste kunt doen tijdens jouw pauzes? Klik dan hier.


Afleidingen minimaliseren
Ik weet dat je hier schuldig aan bent. Ik ben hier namelijk ook schuldig aan: het bekijken van facebook, whatsapp enzovoort. Maar zeg nou eerlijk: kan het écht niet wachten?

– Download de Google Chrome extension ‘Strict Workflow‘. Hiermee kun je bepaalde sites voor 25 minuten lang blokkeren.
– Download Forest op jouw telefoon. Deze app laat een boom groeien op jouw telefoonscherm die dood zal gaan wanneer jij jouw telefoon gebruikt binnen 30 minuten.
– Leg jouw telefoon beneden als je boven studeert, of andersom. Je kunt altijd jouw geluid hard aan laten staan (en jouw wifi/4g uitzetten), zodat je eventuele telefoontjes niet zult missen.
– Een grote tip: zet jouw wifi of 4g uit. Het bespaart én batterij, én jouw concentratie. Je zult waarschijnlijk op den duur vergeten dat je jouw wifi überhaupt hebt uitgezet. Ook zul je dan denken dat je niets mist, omdat je geen meldingen hebt.


Kies een werkplek die bij jou past
Waar studeer jij? Op jouw kamer achter jouw bureau? In jouw bed? En studeer jij altijd op dezelfde plekken?

– Probeer verschillende werkplekken uit. Er zijn zoveel plekken waar jij kunt studeren. De bibliotheek, Starbucks, een bakker om de hoek of een rustig plekje op school. Probeer ze allemaal uit en bekijk wat het beste voor je werkt.
– Bekijk of je beter leert met of zonder muziek. En als je met muziek beter leert, experimenteer welke muziek het beste daarbij past. Maak van deze muziek een playlist voor bij het studeren.
– Je kunt natuurlijk altijd alleen werken, maar heb je wel eens geprobeerd om samen te studeren met iemand anders? Als dit niet werkt, weet je dat ook voor de volgende keer.


Wees actief in iedere les
Een van die dingen die studenten vaak vergeten, is het actief meedoen in lessen. Natuurlijk kun je wel een dag hebben waarop het gewoon niet even lukt, maar doe je best.

– Stel vragen. Door vragen te stellen ben je actief bezig met de stof en zul je het beter onthouden.
– Maak aantekeningen van de dingen die de docent als extra uitleg geeft bij een onderwerp. Dus NIET van wat er in een powerpoint staat, omdat deze vrijwel altijd online komen te staan.
– Luister. Luisteren is moeilijk, maar echt, luister. Praten met jouw vrienden kan echt wel een andere keer, tenzij je elkaar helpt met het uitleggen.
– Probeer verbanden te leggen. “Oke, dus A gebeurde er. Dat heeft voor B veroorzaakt. En op langere termijn voor C.”.


Wees realistisch naar jezelf
Bijna iedereen is zich bewust van zijn of haar kunnen. Hier moet je dan ook bij stil staan. Wees realistisch naar jezelf. Er zijn weinig mensen die een groot hoofdstuk binnen 25 minuten samengevat kunnen hebben, tenzij je alleen de grote lijnen moet weten.

– Zet geen onhaalbare doelen. Als je jouw doel niet haalt binnen die 25 minuten of die dag, zul jij je alleen maar minder gemotiveerd voelen.

Business background design Free VectorSchrijf jouw doelen op
Waarvoor doe je het eigenlijk? En wat wil je eigenlijk bereiken?

– Schrijf voor jezelf op wáárom je ook alweer studeert. Is het om jezelf of anderen iets te bewijzen? Of wou je per se naar de universiteit toe na het HBO?
– Maak to-do lists. En vink ze af! Een handige tool hiervoor is een bullet journal. Hier zal ik binnenkort een artikel over schrijven.

Waar wacht je nog op? Probeer het nu uit, wat heb je te verliezen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s