Review: App Forest

Apps bij het studeren? Dat idee lijkt niet helemaal goed te zijn in de ogen van veel mensen. Maar toch vind ik dat het wel degelijk handig kan zijn om bepaalde apps te gebruiken. De app ‘Forest’, die ik in mijn vorige artikel al aanraadde, helpt onder andere studenten om zich te focussen op de taak die zij moeten doen. Dit wordt gedaan door jou een virtueel boompje te laten planten, die dood zal gaan zodra je op apps gaat. Benieuwd? Lees dan verder.

15401082_341392642909832_2957370560071469512_n

Het eerste wat je ziet zodra je de app opent, is dit start scherm. In mijn geval geeft de app aan dat ik al 75 minuten gefocussed ben geweest vandaag. Het werkt motiverend om dit te zien: als je nog geen enkele minuut iets hebt gedaan, zul jij je beseffen dat je dat eens moet gaan doen vandaag; als je al 75 minuten hebt gestudeerd, zul jij het idee krijgen dat een paar extra minuten er dan ook nog wel bij kunnen. Je hebt immers al die 75 minuten gehaald.

Om het boompje is een cirkel. Als je het groene stukje met een bolletje aan het einde aanklikt, kun je het verschuiven. Zo kun je instellen hoeveel minuten jij je wilt focussen. Gedurende deze minuten zul je geen toegang krijgen tot jouw telefoon, mits je op het knopje ‘give up’ klikt.

15541351_341985249517238_175087820708141559_n

Zodra je hebt ingesteld hoeveel minuten jij bezig wilt gaan en jij op start geklikt hebt, zal de timer gaan lopen. Gedurende deze tijd is het dus de bedoeling dat je 105% gefocussed bezig gaat met de taak. Een extra tip: zet jouw wifi zo lang uit. Zo krijg je geen meldingen meer en zul jij nog minder afgeleid worden. Bovendien ben je toch bereikbaar voor telefoontjes, dus zul jij in noodgevallen niets missen.

Zodra jouw minuten om zijn, zul je een geluidsmelding krijgen. Dit betekent dat jij nu een pauze kunt inlassen. Op het scherm zal een optie verschijnen waarbij je onder andere jouw minuten pauze kunt aangeven. Ik raad aan om een pauze van 5 minuten in te lassen, maar als je al meerdere sessies gedaan hebt en/of klaar bent met een taak, kun je het beste 10 tot 15 minuten even rusten. Ga iets doen. Zet een kop thee of koffie en neem wat lekkers mee, ga naar het toilet, check jouw berichten etc. Alles is mogelijk: het is tenslotte jouw pauze. Zodra de minuten van jouw pauze verstreken zijn, zal er opnieuw een geluidsmelding komen. Nu moet je weer aan de slag. Stel jouw minuten voor de studeersessie opnieuw in en klik weer op start.

Zodra je in het menu op de boompjes geklikt hebt, zal dit scherm verschijnen. In mijn geval kan ik zien dat ik op maandag het meest productief ben geweest wat betreft studeren. Dit kan ik zien aan de aantal boompjes die er verschijnen op het veld, maar ook aan de grafiek beneden. Onder grafiek kan ik zien hoeveel minuten, uren en dagen ik totaal bezig ben geweest. Gezien ik de app nog niet zo lang heb, is dit in mijn geval op dat moment nog maar 4 uur en 33 minuten geweest. Let op: Zodra jij dus wel op jouw telefoon hebt gekeken, zal jouw boompje dood gaan en niet verschijnen op dit veld. Dit betekent waarschijnlijk dat jouw minuten dat jij gestudeerd hebt daarvoor niet meetellen, maar dit durf ik niet met zekerheid te zeggen.
Het is mogelijk om in de grafiek op ieder staafje te klikken. Rechtsboven in het scherm zal dan verschijnen hoeveel minuten jij in totaal op die dag bent bezig geweest. Ook kun je zien aan de icoontjes boven deze tijd, hoeveel boompjes jij hebt weten te planten. Linksboven in het scherm is uiteraard de datum te vinden.


Ook is het mogelijk om te zien wanneer jij productief bezig bent geweest die dag. Klik op het veldje (met boompjes). Daaronder kun je naast het klokje vinden hoeveel minuten die sessie duurde. Zoals je ziet gebruik ik per sessie een timer van 25 minuten, omdat ik merk dat 30 minuten net te lang is voor mij. Dit is geheel persoonlijk. Het kan zijn dat jij je 40 minuten volledig weet te concentreren, maar als jij je maar 15 minuten kunt concentreren is dat ook prima. Je kunt beter meerdere korte sessies houden, dan maar een paar lange.
Daarnaast is het mogelijk om per sessie een note achter te laten. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat jij tussen 20:59 – 21:24 bezig bent geweest met religie. Aan het einde heb je een overzicht waarin je kunt zien hoeveel tijd je nou werkelijk hebt besteed aan een bepaald vak. Hieruit kun je uiteindelijk opmaken of je niet misschien iets minder of juist iets meer had moeten studeren voor dat ene vak.

Per gestudeerde sessie verdien je ‘geld’. Dit geld kun je gebruiken om leuke boompjes of bosjes te kopen. Rechtsboven in het scherm kan ik zien dat ik 102 euro heb verdiend met het studeren. Linksonder in het scherm kan ik zien dat bijvoorbeeld de ‘flower tree’ 500 euro kost. Zodra ik zoveel geld heb, kan ik zo’n boompje kopen. Waarschijnlijk is het dan mogelijk om die te planten bij een sessie, of hij verschijnt automatisch in een van de veldjes van de dagen dat jij al gestudeerd hebt.

Ook geeft deze app jou de mogelijkheid om échte bomen te laten planten. Hiervoor moet je eerst de ‘Forest on Cloud’ functie kopen. Dit kost 0,99 euro, maar ik weet niet of dit bedrag per maand is.

Deze app is te downloaden voor android én iOS, maar ook als google chrome en firefox extensie.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat de app jouw boompje niet laat sterven als je op de home-knop drukt. Je kunt dus gewoon ondertussen op jouw mobiel, terwijl de app in de achtergrond verder aftelt. Volgensmij zal het boompje wel dood gaan zodra je op social media zult gaan, maar bijvoorbeeld foto’s maken kan denk ik wel.

Zoals je ziet heb ik deze app nog niet zo lang. Hierdoor weet ik nog niet precies hoe alles werkt, zoals bijvoorbeeld de ‘Forest on Cloud’ functie. Ik probeer met dit artikel jullie een kijkje te geven in deze app en jullie te laten beslissen of dit ook een optie is. Dit artikel is niet gesponsord, maar vanuit geheel eigen initiatief geschreven.

Gaan jullie deze app ook downloaden?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s