Hoe jij een betere ‘studybreak’ neemt

Pauzes worden genomen om even te ontspannen, toch? Dit geldt ook voor de pauze die jij tussen het studeren hoort te nemen. Natuurlijk is het erg verleidelijk om even jouw whatsapp te checken, maar om een goede pauze te nemen tussen het studeren door moet je dit eigenlijk niet doen. Wat dan wel?

Social media
Natuurlijk voelt het ontzettend ontspannen aan om even tussen het studeren door jouw social media te checken. Maar wat als ik je vertel dat dit waarschijnlijk helemaal niet zo slim is om te doen? Ik ben hier ook schuldig aan moet ik toegeven. Een van de redenen dat ik dit artikel schrijf deze week, is dan ook dat ik mijzelf er ook meer toe wil dwingen om zo efficiënt mogelijk te studeren. Want wie efficiënt studeert, krijgt de stof sneller onder de knie en is uiteindelijk minder tijd kwijt.

De reden dat je moet stoppen met het checken van social media in jouw pauzes is, dat je eigenlijk helemaal niet ontspant. Het enige wat je eigenlijk doet, is jouw concentratie van het ene ‘onderwerp’ naar het andere verschuiven. Na de pauze die je hebt gehouden met jouw beste en onmisbare media, zul jij je daarom eigenlijk niet ‘uitgerust’ voelen.

Happy Coffee

Bron: Pexels

Geen mentale inspanning
Het is de bedoeling dat je in jouw pauzes tussen het studeren door dingen doet, die niet te veel mentale inspanning vergen. Hopelijk is het maken van een kopje thee of koffie niet iets waarbij je ontzettend hard moet gaan nadenken. Bij mij is het namelijk een automatisme. Deze studie pauze is er, zodat je even jouw lichaam kunt opladen.

Dit betekent dus ook, dat je niet even snel naar de winkel moet gaan of even moet gaan sporten. Ik weet het, sporten is ontzettend rustgevend. Maar zoals je weet, kun je jouw sport niet uitvoeren in 5 à 10 minuten.

Person Working at Desk With White Documents

Bron: Pexels

Plannen
Het is handiger om grote taken buiten jouw studeer sessies te plannen, zoals het doen van boodschappen, het bellen met een vriendin of het kijken van een serie. Hiervoor is het hebben van een bullet journal extreem handig. Ik zal binnenkort hier meer over vertellen.

 

Black and White Cat

Bron: Pexels

Ideeën
– Maak een kopje thee of koffie. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt op een dag.
– Neem eventueel iets te snacken mee. Het is natuurlijk verleidelijk om een koekje mee te nemen, gezien dit het simpelste is om te doen. Maar toch is het misschien een beter idee om gezonde snacks te nemen.
– Knuffel jouw hond of kat. Of jouw varken. Ik weet niet welke dieren jij allemaal in huis hebt.
– Strek jouw lichaam. De hele tijd achter het bureau zitten is niet bepaald bevorderlijk voor de houding. Ik heb snel schouder- en rugklachten na het studeren (iemand tips?).
– Loop een blokje om. Of loop in jouw flat naar beneden met de trap (en uiteraard weer omhoog). Maar dan alleen als je in de stad woont, is het mogelijk om even tien minuten jouw benen te strekken door een blokje om te gaan. Op het platteland is het anders..

clock, hand, outdoors

Bron: Pexels

Timer
Uiteraard wil het wel eens voorkomen dat je een minuut of anderhalf later begint aan het studeren na een pauze, maar probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. Ik weet het, het is een kwestie van zelfbeheersing. Maar het werkt daadwerkelijk als je echt even over de verleiding heen komt om jouw pauze langer uit te stellen. Daarom geef ik je de tip om een timer te gebruiken. Als je de app Forest al hebt gedownload, is dit niet nodig. Hier zit al een timer bij.

advice, advise, advisor

Bron: Pexels

Ouders die je lastigvallen
Of broertjes of zusjes natuurlijk. Als je merkt dat zij telkens degene zijn die jou in jouw pauzes van het werk afhouden, zorg er dan voor dat zij jou in een paar zinnen vertellen wat er aan de hand is. Jij kunt dan bepalen of het belangrijk genoeg is om jouw studie sessie er onder te laten lijden. Het is natuurlijk wel zo handig om hierbij te vermelden dat je alleen een korte pauze neemt en dat je gesprekken die niet zo belangrijk zijn ook na het studeren kunnen plaatsvinden. Zo voorkom je dat je verontwaardigde ouders en broertjes of zusjes krijgt.

Wil jij weten hoe jij precies jouw pauzes moet indelen? Klik dan hier.

Wat doe jij in jouw pauzes?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s