Niet meer uitstellen met de 2 minuten regel

Je kent het vast wel: je weet van jezelf dat je écht iets moet doen vandaag, maar op de een of andere manier kun je jezelf er gewoon niet tot zetten. Het gevolg: je stelt het uit. Natuurlijk kan dit een enkele keer gebeuren, maar zodra je dit regelmatig doet word het gevaarlijk. Het wordt namelijk een gewoonte. Ik ga je vertellen hoe je dit kunt veranderen door middel van de 2 minuten regel. En nee, dat is niet hetzelfde als de vijf seconden regel met eten.

blur, coffee, coldDie paar kopjes die jij gisteren op het aanrecht hebt gezet, zijn inmiddels al een torenhoge stapel geworden en dreigt om te vallen. Omdat je geen vaatwasser hebt, zul je alles dus met de hand moeten doen. Onwijs vervelend.. En dus doe je het niet. Je laat het gewoon staan totdat je geen mes en vork meer in de keukenlade hebt liggen. Misschien dat je dan even snel wat afwast.

Het uitstellen van dingen is bij de meeste mensen een gewoonte geworden. En zoals velen weten, zijn gewoontes erg moeilijk om te veranderen. Neem bijvoorbeeld het stoppen met roken. Jaarlijks proberen vele mensen dit te doen, maar velen lukt dit niet. Waarom niet? Omdat het een gewoonte is.

Analog watch, blur, classicTwee minuten regel
Deze regel houdt simpelweg in, dat je nu iets moet doen als het je minder dan twee minuten kost. Want zeg nou even eerlijk, wat zijn twee minuten nou eigenlijk? Als je jouw favoriete serie wilt verder kijken, zijn twee minuten toch ook weer zo voorbij?

 

Een nieuwe gewoonte beginnenWoman Wearing Blue Denim Jeans Holding Book Sitting on Gray Concrete at Daytime
Niet al jouw doelen zullen bereikt kunnen worden binnen twee minuten. Maar je kunt wel beginnen met een doel in twee minuten. Is jouw doel bijvoorbeeld om jouw kamer netjes te houden? Begin dan nu met het opruimen. De volgende keer wanneer jij twee minuten over hebt, zal de stap om jouw spullen te ordenen veel makkelijker zijn dan de vorige keer.

Hetzelfde geldt voor het lezen van een boek. Je kunt dan misschien geen boek uitlezen in twee minuten (of het ‘boek’ moet al extreem dun zijn), maar je kunt wel beginnen met het boek. Als je jezelf eenmaal zo ver hebt gekregen om te beginnen met een boek, zul je na de eerste twee regel eenvoudiger een heel hoofdstuk kunnen lezen. Voor je het weet heb je het boek alweer uit.

Probeer het nu uit. Natuurlijk kan het niet worden gegarandeerd dat het ook daadwerkelijk voor jou werkt, maar als je het nooit probeert zal je het sowieso niet lukken. Je hebt vast wel nu twee minuten over en iets wat je nu eigenlijk zou moeten doen wat makkelijk in twee minuten kan. Doe het nu.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s