Leither systeem – geheugenkaartjes

Het Leither systeem is een manier om te studeren en kan gebruikt worden voor vanalles: wiskunde, engels, theorieën, etc. Dit wordt gedaan op geheugenkaartjes. Met behulp van deze kaartjes, kun je jouw leerwerk overzichtelijker maken én beter indelen.


Geheugenkaartjes
De kaartjes die ik gebruik, zijn eenvoudige gekleurde kaartjes die ik bij de Action gekocht heb. Het is ook mogelijk om ze zelf te maken, maar dat vergt meer tijd. Studenten hebben dat niet, toch?

Hoe gebruik ik ze?
Wat ik persoonlijk fijn vind, is de geheugenkaartjes verdelen over de vakken. Groen staat voor communicatiewetenschap, blauw voor sociologie, geel voor journalistiek, etc. Je kunt ze ook gewoon random gebruiken, maar het zal dan moeilijker worden om de juiste geheugenkaartjes terug te vinden.
Het gebruiken van geheugenkaartjes is heel simpel:
– Op de voorkant schrijf je de definitie of onderwerp
– Op de achterkant schrijf je de vertaling of stof

Bijvoorbeeld: Op de voorkant schrijf ik ‘Leither systeem’. Op de achterkant schrijf ik ‘Een studeermethode waarbij men geheugenkaartjes gebruikt om de stof beter te beheersen.’

De gele kaartjes leg ik bij elkaar en hou ik vast door middel van een paperclip. Je kunt eventueel een wit papiertje er aan vast maken waarop het vak staat.

Leren
Wanneer je eenmaal de kaartjes hebt gemaakt, kun je ze gebruiken. Plan een moment waarop je de geheugenkaartjes probeert te leren. Dit kan iedere dag eventjes zijn, eens in de paar dagen of een keer per week. Het is beter om het niet langer uit te stellen dan een keer per week. Zo zul je de stof beter onthouden.

Eenvoudig
Leg ze met de definitie of onderwerp naar boven toe. Lees het (hardop voor) en bedenk bij jezelf wat het juiste antwoord is. Zodra je het eenmaal weet, kun je het blaadje omdraaien en kijken of je het goed had.

Eenvoudig met opschrijven
Gebruik de geheugenkaartjes op dezelfde manier als hierboven. Deze keer leg je er echter een blad naast waarop je schrijft wat het juiste antwoord is. Zodra je het hebt opgeschreven, kun je het geheugenkaartje omdraaien en kijken wat het juiste antwoord is. Wat je ook kunt doen, is het juiste antwoord in een andere kleur er onder schrijven. Als je stof bent vergeten, kun je dit ook opschrijven in een andere kleur. Als je eenmaal klaar bent met alle kaartjes voor die dag, neem je de stof nog een keer door.

Wat hoort bij elkaar?
Maak een extra stapel met de definities of onderwerpen en een stapel met de antwoorden. Leg de ene stapel links op jouw bureau en de andere stapel rechts. De blaadjes zijn door elkaar gehusseld. Probeer vervolgens de juiste definitie of onderwerp bij de juiste vertaling of stof te vinden. Leg de kaartjes naast elkaar. Voor de juiste antwoorden kijk je naar de geheugenkaartjes van de stapel met beide zijden beschreven.

Memory
Dit is leuk om met klasgenoten of vrienden te doen. Maak, zoals hierboven beschreven, een extra stapel met op de ene stapel de definities of onderwerpen en op de andere stapel de vertaling of stof. Je draait de kaartjes om met de tekst naar beneden. Vervolgens hussel je de definities of onderwerpen en de vertaling of stof door elkaar en spelen maar. Als je twijfelt of het wel klopt, kun je altijd kijken naar de juiste antwoorden op de stapel met beide zijden beschreven.

Sorteren
Je kunt de kaartjes sorteren per kleur, maar je kunt ze ook door elkaar husselen en sorteren per studiesessie.

Stel je moet in week 1 de ethiek van de journalistiek kennen plus de beginselen van persvrijheid. Het is dan handig om de stof die daarbij hoort op een stapel te leggen. Dat is de stapel die je als eerste zult leren. En ja, ook al duurt het nog lang voor het tentamen. Hoe eerder je de stof kent, hoe minder je hoeft te leren vlak voor het tentamen.

Je kunt met behulp van de studiewijzer kijken welke onderwerpen je eerst moet bestuderen. Die onderwerpen leg je samen op een stapel. Voor week 1 heb je dus ethiek van de journalistiek plus de beginselen van de persvrijheid. Maar voor week 2 heb je bijvoorbeeld de geschiedenis van de sociologie en een aantal termen binnen het vak. Iedere week heeft een eigen stapeltje.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s