De vijf beste manieren om aantekeningen te maken

Het nieuwe semester is begonnen. Inmiddels heb je al de meeste cijfers terug van jouw tentamens en kun je concluderen of het misschien handig is om jouw strategieën te veranderen. Hierbij vijf methoden om beter aantekeningen te maken in de klas. 

Outline methode

Stel je voor je hebt een college over de kranten in Nederland. Wat je zou kunnen doen met de outline-methode, is de verschillende hoofdonderwerpen opsommen met behulp van de letters in het alfabet.

Een van die hoofdonderwerpen is geschiedenis. De docent vertelt over het ontstaan van de kranten en de verschillende soorten kranten. Deze onderwerpen som je op onder het hoofdonderwerp door middel van cijfers.Wat de docent vertelt over de onderwerpen kun je noteren met behulp van het symbool “-”

A. Geschiedenis
1. Ontstaan
– 1600/1700
– Buitenlands nieuws
2. Soorten
– Landelijk
– Regionaal
– Lokaal

Ik vind het een goede methode. Toch moet ik hierbij zeggen dat ik het alleen thuis doe tijdens het samenvatten, omdat het anders teveel tijd kost in de les.

Cornell-methode

Zodra je googled op manieren om aantekeningen te maken, zul je de cornell-methode waarschijnlijk als een van de eersten tegenkomen. Deze methode is vrij simpel en ideaal om te gebruiken tijdens de colleges. Het papier wordt in 3 gedeeltes verdeeld: hints, aantekeningen en samenvatting.

Aantekeningen
Op het grote gedeelte van het blad schrijf je jouw aantekeningen op zoals jij het normaal gesproken ook doet: de hoofd- en bijzaken, citaten etc.
Het verschil tussen normaal aantekeningen maken en in de cornell-methode, ligt hem in de andere twee gedeeltes van jouw blad: de hints en de samenvatting.

Hints
Links, naast jouw aantekeningen ruimte, kun je het blad gebruiken om onderwerpen, personen etc aan te geven. Het beste is om dit na jouw les te doen, omdat je hierdoor actief bezig bent met de stof. Dit omdat je weer met nadenken wat ook alweer het precieze onderwerp is of wie het ook alweer gezegd heeft.
Ook is het handig tijdens het doornemen van jouw aantekeningen voor de tentamens: je weet precies waar die aantekeningen over gaan. Je hoeft dus niet meer eerst de tekst door te ploeteren om daar achter te komen.

Samenvatting
In principe wordt de samenvatting geschreven na het college, omdat dit er ook voor zorgt dat je actief bezig bent met de stof. Je schrijft jouw samenvatting door de hoofdpunten van jouw aantekeningen op de pagina te belichten. Het wordt voor jou ook makkelijker om de stof kort door te nemen vlak voor de tentamens.

Deze methode maakt het makkelijker om de stof voor de tentamens nog even door te nemen. Je weet door middel van de linker kolom precies welk onderwerp er besproken wordt. De belangrijkste onderwerpen en personen zijn in een oogopslag te vinden. Onbewust herhaal je veel, waardoor je de stof beter onthoudt. Dit komt omdat je verplicht wordt om de hints en samenvatting na de les te schrijven, waardoor je actief bezig bent met de stof. Verder rangschik je de belangrijkste stof al voor jezelf, doordat je hints en samenvattingen schrijft. Helaas vergeet je wel snel om na de les de samenvatting te schrijven.

Mindmap-methode

Iedereen kent deze methode wel: de mindmap. Waarschijnlijk heb je dit al op de middelbare school moeten doen of zelfs op de basisschool. Het idee is vrij simpel: je schrijft het onderwerp op in het middel, tekent er een cirkel of een ander figuur omheen (of niets) en trekt vervolgens lijntjes naar waarbij je andere subonderwerpen noteert.

Het voordeel van deze methode is, dat je de belangrijkste stof al voor jezelf aan het rangschikken bent. Boven word je gedwongen om creatiever met de stof bezig te zijn, waardoor je wordt gestimuleerd om actief bezig te gaan met de stof. Dit zorgt ervoor dat je het beter zult onthouden. Verder is het ook mogelijk om jouw aantekeningen meer visueel te maken door eventuele tekeningetjes te maken.
Het kan echter slorder lijken en de aantekingen zullen misschien sneller onduidelijk zijn. Teruglezen is vaak moeilijker, omdat je niet in een oogopslag de onderwerpen gesorteerd kunt zien.

Flow-methode

Deze methode lijkt een beetje op de mindmap- en outlinemethode. In principe verdeel je de stof in groepjes die je apart behandeld. Je krijgt verschillende ‘blokken’ met stof. Ieder blok weergeeft iets anders. Het leuke aan deze methode is, dat je het kunt visualiseren met tekeningetjes. Verder heb je de stof direct al gesorteerd. Het nadeel is, dat het wat meer tijd vergt, omdat je de stof moet rangschikken.

Schrijf-op-de-dia’s-methode

Een methode wat nog niet zo veel gedaan wordt in Nederland, is de methode waarbij studenten aantekeningen maken op de dia’s die de docent bespreekt dat college.

Je bent niet meer geneigd om de stof letterlijk over te nemen van de dia. Het is mogelijk om hetgeen wat de docent gezegd heeft direct terug te verwijzen naar de stof in de dia.
Het is ook mogelijk om dit op jouw laptop te doen. In het programma powerpoint kun je bij iedere dia ook aantekeningen maken namelijk.
De grote nadelen zijn wel dat het qua kosten duurder is, omdat je het moet printen. Bovendien kan het alleen maar als jouw docent de powerpoint van te voren op het internet zet.

Welke methode gebruik jij op dit moment en welke wil jij uitproberen?

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “De vijf beste manieren om aantekeningen te maken

  1. Pingback: Studeren met Eline | Studerenenzo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s