Faalangst

Faalangst is iets wat veel mensen hebben. Het is een gevolg van een maatschappij dat steeds meer eisen stelt. Het kan je zeker belemmeren in je dagelijks leven, wat erg vervelend is. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot faalangst, daarom zal ik in deze post een aantal tips geven over hoe je het beste met faalangst kunt omgaan.

  1. Stress is een factor dat kan leiden tot faalangst, daarom is het handig om een stresstest te doen. Zo kun je er achter komen hoe hoog je stress niveau is. Als je dat weet, kun je er iets aan doen. Bijvoorbeeld yoga of andere ontspanningsoefeningen. Sommige scholen, zoals Windesheim, hebben spanningsregulatie cursussen of workshops die vaak gratis zijn. Vraag hier naar bij je studieloopbaan begeleider.
  2. Mind Tuning is op dit moment een steeds bekendere oplossing. Bij Mind Tuning krijg je twee dagen groepscoaching. Men zegt dat je na die twee dagen voldoende kennis zou kunnen hebben om je faalangst definitief op te lossen.
  3. Cognitieve gedragstherapie kan ook helpen.

Verder is het heel goed dat je jezelf realiseert dat niemand perfect is. Ook moet je op jezelf vertrouwen, je weet altijd meer dan je denkt. Jezelf zenuwachtig maken voor toetsen en presentaties heeft geen zin, want je helpt jezelf er niet mee. Je moet tegen jezelf zeggen ‘ik kan dit’, ‘ik heb hier zo lang voor geoefend dat ik alles ken’, ‘ik ga dit gewoon halen’. Ook moet je in jezelf kunnen en in je eigen kunnen geloven. Jezelf naar beneden halen is iets wat je niet moet doen. Gewoon niet doen. Verder zou ik erover praten. Het taboe rondom die dingen wordt steeds meer doorbroken. Praten met iemand die je vertrouwt kan je enorm helpen. Ook een spanningsregulatie cursus kan je helpen om trucjes te leren om beter met je spanning om te kunnen gaan. Zoek gewoon naar een manier die voor jou helpt en loop niet weg voor je problemen. Je problemen gaan niet vanzelf weg. Je moet er iets voor doen!

Liefs, Julia Onclin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s