Studeren met Eline

Er zijn verschillende manieren om te studeren. In dit artikel zal ik jullie vertellen hoe ik van het begin tot het tentamen te werk ga.

1 Studiewijzer
Aan het begin van iedere module staan er nieuwe studiewijzers online. Sommigen zullen deze wellicht nooit bekeken hebben of pas vlak voor het tentamen, maar ik open ze vrijwel direct na de eerste introductieles. Ik verwerk de leerdoelen tot een ‘to-do lijst’. Ook schrijf ik de te leren hoofdstukken, powerpoints en extra documenten op het lijstje.

2 Inlezen
In de studiewijzer kun je zien welke hoofdstukken je moet doornemen voor welke hoor- of werkcollege. Het is dan ook handig om dit daadwerkelijk te doen, zodat je beter weet waar het over gaat en je kunt meepraten in de les.

3 Aantekeningen maken
Tijdens iedere les maak ik aantekeningen. In het begin heb ik telkens mijn laptop hiervoor gebruikt, maar ik merkte dat ik hoofdzaken minder makkelijk van de bijzaken kon onderscheiden. Als je schrijft, forceer je jezelf om alleen de hoofdzaken op te schrijven. De bijzaken vindt je in het boek of in de andere te leren documenten.

Nog een belangrijke tip: schrijf NIET op wat er op de powerpoints staat. De powerpoints komen bijna altijd online en anders kun je ernaar vragen. Luister goed naar wat de docent te zeggen heeft over de dia en schrijf dát op.

Van de mogelijke manieren om aantekeningen te maken, kies ik vaak voor Outline methode. Dit omdat ik dan alleen maar steekwoorden hoef op te schrijven. Als ik een printer ter beschikking zou hebben, zou ik voor de schrijf-op-de-dia’s methode kiezen. Je hebt dan alle aantekeningen netjes bij de hand. Zo hoef je niet te zoeken in je notitieboek of telkens word bestand naast de powerpoint te openen.

4 Aantekeningen uitwerken
Ik kan natuurlijk doen alsof ik dit altijd netjes doe, maar de waarheid is dat ik dit niet altijd na het hoor- en werkcollege doe. Dit komt omdat ik vaak weinig tijd hierover over heb. Uiteindelijk blijft dit liggen tot drie weken voor mijn tentamenweek en stres ik hem maximaal omdat ik nog zoveel moet uitwerken. Daarom raad ik jullie aan om dit wél te doen.

5 To-do list
Zo vlak voor de tentamenweek maak ik een grote to-do list voor alle vakken. Het kan er dan ongeveer zo uitzien:

Politiek: 
– Hoorcollege 1
– Hoofdstuk 1
– Hoofdstuk 2
– Flashcards
– Hoorcollege 2
– Hoofdstuk 3
– Flashcards
– Hoorcollege 3
– Hoofdstuk 4
– Hoofdstuk 5
– Flashcards

Zodra ik een onderdeel af heb, mankeer ik het groen zodat ik kan zien hoeveel ik nog moet doen. Ook werkt het goed om af te strepen.

6 Samenvatten
En dan begint het ‘leuke’ werk: samenvatten. Om eerlijk te zijn vind ik het in het begin nog wel oké: het verschilt per vak. Maar na een paar dagen word ik compleet gestoord ervan. Ik heb momenten waarop ik met mijn handen in mijn haar zit en overweeg of ik beter gewoon kan stoppen. Opeens wil ik allemaal dingen doen die ik normaal gesproken aan de kant zou laten liggen, zoals schoonmaken enzovoort. Of ik heb INEENS een goede ingeving voor een artikel (zoals nu, oeps).

Het samenvatten is eigenlijk heel simpel. Eerst neem ik de powerpoint door. Per dia schrijf ik de stof letterlijk over en verwerk ik ondertussen de aantekeningen van mijn les erin. Daarna lees ik de hoofdstukken die erbij horen en maak ik daar een apart stuk van. Op die manier staat de stof nog wel los van elkaar, maar als ik klaar ben met alles samenvatten, verwerk ik de samenvatting van het boek ook nog eens in die van de powerpoints. Op die manier doe ik wel dubbel werk: ik schrijf alles nog een tweede keer op, maar schuif het dan wel bij elkaar in zodat het een grote massa is. Maar op deze manier onthoud ik wel alles beter, omdat ik er minimaal twee keer mee bezig ben geweest. Hoe vaker ik het overschrijf, hoe beter ik het onthoud. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar het is te overwegen.

Als ik hiermee klaar ben, maak ik flashcards van de moeilijkste begrippen. Wanneer deze af zijn, overhoor ik mijzelf daarmee.

7 Pauze’s

Het is en blijft belangrijk om regelmatig pauze’s te houden. Ik maak gebruik van de app Flow en zet mijn ‘timer’ iedere 40 minuten de eerste sessies. Tussen iedere sessie hou ik ongeveer vijf tot tien minuten pauze. Daarin doe ik wat ik wil: whatsappen, facebooken, drinken halen, naar het toilet gaan etc. Daarna ga ik weer aan de slag.
Hoe meer sessies ik doe op zo’n dag, hoe korter mijn sessies worden. Dit komt omdat ik van mijzelf weet dat mijn spanningsboog drastisch omlaag gaat na twee of drie sessies van 40 minuten. Daarom zet ik hem dan op 30 minuten en op een gegeven moment zelfs op 10 minuten. Liever 10 minuten intensief studeren, dan 40 minuten ‘voor de helft’.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Hoe studeren jullie?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s